Käväistiin viikonloppuna Armin kanssa Orimattilassa Tämä on  -tokokoulutuksessa, kouluttajina olivat Tending -Korrit. Tämä on E -pennut olivat melkein kaikki mukana ja päästiinkin samaan ryhmään seuraamaan toistemme koulutusta.

Armi aloitti Riitan opissa ruudulla. Otettiin alkuun tyhjä ruutu pari kertaa pidemmällä matkalla. Ruutu löytyy varmasti. Otettiin pari kertaa läheltä paikkatreeniä ja tässä Armi meinasi mennä vähän ruudun laitaan. Paikkatreeni otettava siis jatkossa kuvioon mukaan vauhdikkaan sisäänmenon lisäksi. Aloitettiin myös suuntien opettamista niin, että heitin pallon haluttuun suuntaan, jonka jälkeen Armi käännettiin merkille, josta se sai mennä pallolle. Merkkiä voisi ruveta treenailemaan pikkuhiljaa ja paikalla seisominen on otettava ohjelmaan ensitilassa!

Riitan toisella kierroksella otettiin hyppy ja askelsiirtymiset. Hypyssä pitää muistaa valmistella koira, jotta ei istu kontaktissa, vaan osaa kohdistaa hyppyyn. Armi hyppeli ihan mielissään. Otettiin pari kertaa Alo -hyppynä niin, että stoppasin namilla vastapuolella seisomaan. Ei ongelmaa. Askelsiirtymisissä paikalle käännöksessä vasemmalle huidoin kädellä, minkä vuoksi Armi hieman hypähti. Sain käteni kuriin ja Armi käytti takapäätään hyvin ja teki siistit käännökset. Sivuaskeleet oikealle hyvät, mutta ensimmäisellä ei istunut heti. Perusasento meinaa vähän kääntyä edelleen selkäni taakse.

Pekan treenivuorolla otettiin taas ohjatun suuntia. Tällä kertaa niin, että Pekka toimi liikkurina ja kävi viemässä oikeiden välimatkojen päähän (merkiltä katsottuna) Armin pallon ja kaksi kartiota. Armille näytettiin esineiden vienti ja valmisteltiin se ohjattuun. Ohjasin namille merkille (ekalla karkasi suoraan pallolle), josta sai luvan lähteä hakemaan pallon. Otettiin molemmat suunnat. Armi istui nyt merkillä, joten seisominen on opetettava, ettei istuminen tai makaaminen merkillä ehdi jäädä sen mieleen. Toisena asiana otettiin jäävät, tai lähinnä liikkeestä seisominen. Peruuttamalla seisominen hyvä ja Pekka oli sitä mieltä, että sellaisenaan seisominen on käyttökelpoinen luoksetulon stopeissa. "Seuraamisesta" seisominen myöskin ok, mutta todettiin, että minun on niin sitä hankala yksin treenata, eikä asia etene sillä tavoin. Pekka ehdotti, että seisomista voisi tehdä peruuttamalla niin, että koira on käsissä kiinni (nythän Armi on kauempana) ja palkata joko käsistä tai takapalkalla. Tällöin koiran saisi tottumaan omaan liikkeeseen ja asennon kontrollointi on helpompaa ja myöskin helpompi yhdistää eteenpäin menemiseen. Kotona testattuna toimi hyvin!

Pekka puhui koulutuksen lopuksi suhteella kouluttamisesta sekä siitä, kuinka tärkeää on pitää yllä samat rutiinit treeneissä ja kokeissa, jotta koira ei opi koetilanteita. Koulutuksessa tuli taas paljon hyvää uutta, sekä kerrattavaa asiaa!

Suski on kyllä kasvattajana kultakimpale ja jaksaa vielä kaiken lisäksi järjestää huippukoulutusta kasvateilleen melkein lajissa kuin lajissa!